fredag 28 maj 2010

Ett inlägg tillägnat trädgårdsarkitekten (och andra intresserade).

Trädgården växer fram sakta men säkert. Utan den skulle jag inte alls må så här bra tror jag.

När jag köpte radhuset för lite mer än två år sedan, bestämde jag att någon skulle rita min tomt åt mig. Dels för att jag inte kunde så mycket om trädgård och verkligen behövde en mall att arbeta utifrån, dels för att det kändes viktigt för mig att tomten skulle bli vacker och mysig. Jag anlitade Anna Kristensen.

Jag blev jättenöjd med ritningen och utgår ifrån den så mycket jag kan och vill. En del ändringar gör jag, mest för att det ska bli enklare och billigare.

Med tanke på hur rörigt vårt liv varit med Gustav och min graviditet och bäbis så har vi hunnit väldigt mycket mer än jag kunnat ana. Mycket tack vare Klubben Klubben som hjälpte mig en hel dag förra våren och så klart tack vare Byggare Bobb, pappa.

Nu följer lite bilder (klicka på bilderna så blir dom större) från hur trädgården ser ut just nu, det enda som blommar är körsbärsträdet och de blommor jag köpt eller fått. Allt har precis börjat växa och i odlingslådan har jag varken satt ut bönorna eller sått salladen och sockerärtorna, bara jordgubbarna från Värmland växer däri.

 Entrérabatten där Rosenpion, Blodtopp, Rudbeckia och Silverax växer på rad. Jag tänker att jag i framtiden gräver upp dessa och planterar i grupp i rabatten vid förrådet och bara lämnar kvar pionerna samt sätter hela raden med just pioner. Eller någon annan vacker buskliknande växt. Anna föreslog Gulbladig spirea i första hand men jag valde hennes andra alternativ. Eller kanske får den vara som den är... Jag håller i alla fall på att gräva ner kantsten mellan gruset och rabatten.
Det tar tid och är väldigt tungt att gräva upp hårt packad sprängsten.


Vi valde att göra cykelparkeringen fyrkantig eftersom det var lättare än att göra en rund. Ännu har vi inte hunnit med att rama in den med växter. Kanske får det bli när Hugo blivit lite större och inte ska krypa genom cyklarna hela tiden. Häcken blev Häggmispel, inte Aronia. Höstfärgerna avgjorde valet. Det ska bli så skönt om några år när den vuxit till sig. Nu känns gästparkeringen nästan som en del av vår tomt. Äppelträdet ska vi köpa snart och plantera mitt på gräsmattan. Vi la grus i gången istället för marksten för att jag tycker att det blir mjukare på något sätt. Och så blev det billigare och mindre arbete.Pergolan är färdig förutom några ribbor där Piprankorna ska växa. Dom köper jag nästa vecka hos Silke. Jag blev otroligt nöjd, den skärmar av fint och det blev mysigt. Vi ska försöka hitta en lampa att sätta på väggen så att det lyser upp lite, speciellt på hösten är det så mörkt här.


Framför köksfönstret står en Rysk kornell, en Rödbladig smällspirea och en Bukettapel. Plats finns för ytterligare en buske. Någon kanske har förslag? Just nu är det ett perfekt ställe att ställa en barnvagn med sovande barn.


Enligt ritningen ska här vara två runda rabatter men jag valde att göra en och istället ha ett större grusområde utanför entrén. Här kommer det så småningom finnas perenner men i år har jag satt ner Gustavs påse med röda luktärter och mina favoritsommarblommor; vit Malva. Runt hörnet satte jag ner mina Tolvgudablommor, mina Kungsängsliljor och en doftviol. Vad jag ska plantera på den tomma ytan vet jag inte. Förslag?


Här ser man på ett ungefär hur grusområdet kommer att bli. Vi måste ta bort gräs och höja marken lite samt gräva ner kantsten mot gräsmattan. Runt altanen kommer med tiden en häck av syren växa upp. Det ska bli skönt att sitta där eftersom stället är en riktig vindgata. Dessutom är carportväggen inte så charmig. Mellan häcken och altanen ska vi så småningom göra en slags gång eftersom det lätt blir en genväg där när vi går till bilen. Eller skolan. Eller till soprummet. Alltså nästan jämt...Igår planterade vi Purpurapeln. Den är placerad så att den i framtiden skymmer insynen till det långa sidofönstret. Jag har planterat en ros i rabatten nära väggen som knappt syns på bilden. Den kommer att utökas med lite fler växter, bland annat Lavendel och Nävor 

Rabarber, Krusbär och en Röd vinbär. 
Grunden till det som senare kommer att bli en större aubergineformad rabatt med en syren, hostor, förgätmigej, silverax och daggkåpa.
Istället för trampstenar som det var på ritningen har jag planterat två sorters gräs. Även en Dahlia hjälper till att rama in altanen. Tanken är vi ska bygga en till pergola över fyrkanten av grus men vi får inte riktigt till det med stuprören. Något för Byggare Bob att fundera över...


Odlingslådan, körsbärsträdet och vinbärsbuskarna fotar jag mer när vi planterat ner buskarna samt satt ner bönorna. Körsbärsträdet blommar för fullt. 
Förra året blommade det helgen före Hugo föddes och han fyller ett år den 8 juni.

5 kommentarer:

Singelmamman sa...

Jättefint! Och härligt med så många olika växter och blommor. Kommer bli fantastiskt när allt växer upp. Fina stensättningar.

Anonym sa...

framför köksfönstret skulle jag plantera Björkbladsspiror , blir inte så höga men har en frisk grön färg som är fin mot det rödbladiga. sen skulle jag satsa på stensäkra daggkåpor som undervegetation och/eller spetsmössa.Tuffa växter för tuffa lägen./Karin H

Anonym sa...

spireor inte spiror/Karin H som snubblar på tangenterna:)

Anonym sa...

Det ser helt underbart ut./Kram Kerstin

Anonym sa...

Skrev du att du inte kunde så mycket om trädgård??? :)
Annica S