tisdag 25 maj 2010

Semifinal 1.

I kväll är det den första semifinalen i Eurovision Song Contest.

Jag älskar denna tävling och tänkte vara lite modig och berätta vad jag tycker om  några av årets bidrag.

Jag börjar med bidragen vi får se ikväll. Inte alla men de jag tycker något om. Övriga är sådär lagom dåliga eller lagom bra. Jag och Klara har med stort intresse följt Christer Björkman och hans panel med bl a Lena PH, Rennie Mirro och favoriten Tomas Lundin i programmen inför Eurovision. Det är skönt med glättig underhållning i skuggan av sorgen. Och annars också för den delen.

Ryssland är skitdåligt trots att sångaren liknar Johannes Sandström. Håller för en gångs skull inte med Tomas i panelen som älskar det här. Kan inte se humorn i bidraget och låten känns bara tragisk. Hoppas att dom inte går vidare till lördagens final.

Slovakiens låt har en fin rytm som tilltalar mig. Och språket är vackert. Numret i deras egen final påminner lite om Ruslanas men är inte i närheten lika kraftfullt och sångerskan saknar karisma. Går förmodligen vidare till finalen.

Finland är tillbaka som på den gamla goda tiden. Dom sjunger på sitt språk i folkviseton med sångerskor som troligen vunnit flera Linda Lampeniuslookalike tävlingar... Skitdåligt. Kommer förmodligen sist.

Lettland har en melankolisk men stark låt med för mig en lite märklig och jobbig text. Så klart har jag motvilligt och generat fällt en tår ibland när jag lyssnat. Jag gillar den, hon sjunger bra och jag hoppas den går vidare till final. Hon ser ut som en ung, blond Anna Book.

Serbien har ett bidrag skrivet av en av mina favoriter, Goran Bregovic som bl a gjort musiken till Svart katt, vit katt och Zigenarnas tid. Bidraget blev en besvikelse men efter några lyssningar tycker jag att det är en helt ok låt trots sångaren. Mitt tips är att blunda under hela framträdandet och bara lyssna på Balkanschlagern.

Polen. Blunda även här och bortse från uttalet. Och verserna. Men refrängen är mäktig. Och stegringen mot slutet. Går förmodligen vidare till finalen.

Albanien går vidare till finalen med en svängig låt och en refräng man minns. Bland årets alla trista ballader sticker den ut lite. Jag har älskat Albanien de senaste två åren men i år är dom inte alls lika starka.

Tyvärr tror jag att det kommer att gå bra för Vitrysslands pretantiösa, plastiga och supertrista ballad.

Island blandar två språk och det gillar jag inte. Blunda så slipper ni se det trista framförandet och då blir låten bättre. Fast kanske har hon övat jättemycket inför ikväll.

Den här semifinalen är klart mycket sämre än den på torsdag där flera av mina favoriter deltar. Synd för Sverige som tävlar då. Och synd för helheten. Men jag ser ändå fram emot kvällen med Klara och popcorn och grönsaker och dipp.

6 kommentarer:

Madelene sa...

jag har inte lyckats se ett enda bidrag, så det var bra med dina reflektioner. Jag ser oxå fram emot kvällen, med schlager och en massa smarr!!!Kram kram

Anonym sa...

Hej!
En liten rättelse: Goran Bregovic har inte gjort musik för Svart katt, vit katt. Om du gillar hans musik så lyssna/titta på det här, Iggy Pop + Balkanmusik = helt galet
Från filmen Arizona dream

http://www.youtube.com/watch?v=sG2Vj86B2hg

Hoppas ni får en underbar kväll

Singelmamman sa...

Hoppas också du får njuta. Själv ser jag Christine senare, jag känner att hon och jag är väldigt lika...

Anonym sa...

Hel underbart totalsjukt att ha en kompis som liksom kan allt om detta.
Kram Linda
Ps hoppas att du gjorde fynd idag på smultron.s

Jeanette Lindvall sa...

Blir roligt att se finalen sen :)

Sov gott
Kram :)

Marie80 sa...

Finlands bidrag var äkta och de är stolta över att sjunga på sitt eget språk och är väldigt kända i Finland, det är ju synd att Ryssland och många andra bidrag gick vidare som bara gör narr av tävlingen, men tydligen så är det det vad folk vill ha, och dåligt att man ej kunde rösta från sverige, det är inte alla som är svenskar i detta land, hade varit kul att få rösta på sina favoriter, som Grekland och Finland och synd att bara för att man är blond att man ska tro att man är look alike...men alla tycker vi olika och bra är väl det. Finland vågade sjunga på sitt eget språk, det borde inte heta Eurovison längre, bara en vanlig musiktävling, för de flesta länderna sjunger på engelska, ser likadana ut och står inte ut i mängden, men det finska språket, kanske inte tilltalar alla, som spanska och andra språk, men jag som är tvåspråkig, tycker det är väldigt vackert språk, men det är ju bara vad jag tycker