onsdag 26 augusti 2009

Nedräkningsförtydligande.


Insåg att jag måste förtydliga då den mest intelligenta, trognaste bloggföljaren inte ens hängde med.


Före en benmärgstransplantation strålar man benmärgen (eller i vissa fall ger man cytostatika) så kraftigt att den slutar producera grejor, typ vita blodkroppar och trombocyter. Kanske kan man säga att det görs plats för ny benmärg.
Dagen för transplantationen är dag noll. Typ som före och efter Jesus. Sedan räknar man med två till tre veckor i isolering. Ibland kan man t o m bli isolerad före dag noll. Isolerad blir man när de vita blodkropparna är så gott som noll. När de så kallade neutrofila legat på 0.2 två dagar i rad slipper man isoleringen och mår oftast mycket bättre och slipper både diaréer och kräkningar och det onda i hals och mun.
Vi räknar ner till dess att den nya benmärgen slagit an och börjat producera egna blodkroppar, även kallat "take". Två till tre veckor. 14-21 dagar. Fast jag gjorde 23.
Hoppas denna förklaring funkar. Lägg gärna till eller dra ifrån i kommentarer- jag har ju inte stenkoll som mänga andra föräldrar utan vilar tryggt i famnen på sjukvården.
Vad bra med frågor! För mig börjar allt bli så märkligt självklart.

7 kommentarer:

Lisa sa...

Nu är plötsligt allt glasklart. Tack tack tack. Och till alla er andra som inte fattade så är det helt okej att jag tar rollen som extra korkad. Kram på er!

Anonym sa...

vi håller tummarna, Gustav!

Gurra G sa...

Ni som bara är anonyma och skriver till mig kan väl skriva i kommentaren /namn typ såhär:

Vi håller tummarna, Gustav!

/arvid t.ex

Inget illat menat mot dig arvid för du brukar skriva ditt namn.

Anonym sa...

KRAM KRAM KRAM till er från Malin (H)

Anonym sa...

Om isoleringen blir för tråkig kan man leka "RundHund". Det gäller att hitta två enstaviga ord som rimmar på varandra, och att ge en ledtråd på detta, helst i ett ord. Ex. Tjockpudel = Rund Hund. Ganska fånigt och rätt kul. Ha det nu så bra ni kan och kom hem snart. Kram Kjellbergs.

annika g sa...

Anna, du är mycket medicinskt kunnig! Och heja Gustav, du är så bra! kram

Zachrissons sa...

Anna! Du är så pedagogisk. tycker särskilt mycket om förklaringen med för och efter Jesus.
Kram Linda